Tuesday 24 May 2022

RESIPI ACAR PISANG GALA MUDA KELANTAN

  
Acar pisang gala muda. Acar adalah sejenis makanan yang dibuat daripada buah-buahan atau sayur-sayuran dengan bahan-bahan lain dan diasamkan dengan cuka. Di antara jenis buah yang digunakan untuk membuat acar ialah pisang gala muda. 
 
Pisang gala muda digunakan atau dijadikan acar kerana ia tidak sesuai dimakan apabila sudah tua dan masak disebabkan banyak biji yang keras. 
 
Sebaliknya, ketika masih muda, biji pisang gala masih lembut dan boleh dimakan.  
 
Bagi masyarakat Kelantan, resepi ini memang terkenal kerana keenakannya dengan rasa manis dan pedas. 
 
Bahan-bahan acar pisang benggala: 
- Halia 
- Bawang merah 
- Bawang putih (semua dikisar) 
- Pisang gala muda 
- Santan 
- Cuka makan 
- Cili kering 
 
Cara memasak: 
- Tumis bahan-bahan yang dikisar itu sehingga naik bau. 
- Masukkan sedikit cuka makan 
- Bila bahan sudah sebati, masukkan santan (kotak kecil).
- Campurkan sedikir air agar kuahnya tidak terlalu pekat. 
- Biarkan mendidih dan masukkan beberapa biji pisang benggala yang telah siap dikelar. 
- Biarkan pisang itu masak (5 hingga 7 minit)
- Matikan api.  
- Siap

No comments:

Post a Comment