Cekodok
ialah sejenis cucur yang dibuat daripada tepung dengan pisang yang digoreng. Itu
definisi cekodok diberikan Kamus Dewan. Bagaimanpun sekarang ini cekodok juga
dibuat daripada bahan lain sebagai ganti pisang. Antara bahan itu ialah labu,
tidak kiralah labu biasa, labu madu dan macam-macam jenis labu lain.
Berikut
resipi cekodok labu
Bahan-bahan:
Cekodok labu lemak manis
Panas2 lagi
- 1/2 biji labu.
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu serbuk penaik
- 1 kotak kecil santan
- 1/4 cawan gula perang atau gula putih.
- 1 biji telur
- Secubit garam
- Air
Cara-cara
- Labu dibuang kulit.
- Rebus atau kukus labu hingga lembut
- Lenyekkan labu.
- Masukkan telur, gula, santan, garam dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga semuanya bergaul sebati.
- Sediakan minyak secukupnya.
- Jemput adunan dengan tangan atau guna sudu
- Goreng hingga kekuningan
- Sudah masak, angkat dan hidang.
Cekodok labu lemak manis
Panas2 lagi
- 1/2 biji labu.
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu serbuk penaik
- 1 kotak kecil santan
- 1/4 cawan gula perang atau gula putih.
- 1 biji telur
- Secubit garam
- Air
- Labu dibuang kulit.
- Rebus atau kukus labu hingga lembut
- Lenyekkan labu.
- Masukkan telur, gula, santan, garam dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga semuanya bergaul sebati.
- Sediakan minyak secukupnya.
- Jemput adunan dengan tangan atau guna sudu
- Goreng hingga kekuningan
- Sudah masak, angkat dan hidang.
Kredit kepada pemilik gambar asal dan resipi
No comments:
Post a Comment