Kuih nekbat sejenis kuih tradisional
Kelantan sebagai pencuci mulut yang diperbuat daripada tepung beras dan kuing
telur itik. Selain di Kelantan, ia turut terkenal di Terengganu.
Kuih nekbat disediakan dalam dua fasa atau
peringkat. Pada fasa pertama, adunan tepung dibakar dan dimasak sehingga gebu
seperti bahulu tetapi tawar dan lebih keras.
Penggunaan kuning telur itu menyebabkan warna kuning. Bagaimanpun kebanyakan nekbat yang ada dipasaran kini menggunakan telur itik sepenuhnya, termasuk putih telur. Warna kuning adalah pewarna. Selain itu, penggunaan telur ayam lebih murah dan mudah didapati berbanding telur itik.
Nekbat yang telah dimasak akan
disimpan kering atau dijual kepada pelanggan yang akan menyediakannya sebelum
dihidangkan. Nekbat kering ini tahan lebih lama dan boleh disimpan di dalam
peti sejuk.
Pada fasa penyediaan akhir, nekbat ini akan
disira dalam air gula yang dimasak dengan daun pandan dan cengkih bagi
memberi bau wangi dan aroma rasa yang menyegarkan.
Apabila ia kembang dan bertukar kekuningan
ia sedia untuk dihidangkan. Ia dihidangkan dengan sedikit berkuah dengan air
gula tersebut.
Nekbat yang telah disira tidak boleh
dibiarkan lama, kerana ia akan menjadi kembang dan hancur.
Kuih nekbat tersenarai jenis kuih manis.
Kalau dibeli yang telah disira biasanya memang manis. Jadi, kepada bukan
penggemar manis, mereka akan beli yang belum disira. Boleh guna gula mengikut
yang disukai, tidak manis sangat.
Memandangkan nekbat yang disira akan
menjadi kembang dan ukuran lebih besar berbanding sebelumnya, ada istilah “seperti
nekbat kembang” sebagai merujuk kepada orang yang bertubuh gempal atau gemuk.
No comments:
Post a Comment