Anggur adalah buah beri yang tumbuh secara
gugusan. Disebabkan kepelbagaian jenis, ia boleh menghasilkan pelbagai produk
makanan dan mudah dibawa ke mana-mana, buah ini merupakan antara buah yang
popular di seluruh dunia.
Lebih daripada 72 juta tan buah anggur dihasilkan
setiap tahun di seluruh dunia dan jumlah ini melebihi penghasilan buah pisang, oren
mahupun epal. Tetapi menurut University of Missouri Division of Plant Sciences,
hanya 12 peratus daripada jumlah keseluruhan buah yang dihasilkan dimakan
secara segar dan selebihnya ‘bertukar wajah’ menjadi wain.
Penanaman anggur dikatakan setua tamadun dunia. Ahli arkeologi mempunyai bukti penanaman anggur pada tamadun dahulu, iaitu 6500 Sebelum Masihi, di tempat yang kini dikenali sebagai Georgia, Azerbaijan dan Armenia.
Anggur dan wain merupakan antara hidangan
penting ketika waktu makan dan juga ritual sosial di zaman Mesir, Yunani dan
Rom Kuno.
Anggur memiliki kandungan zat pemakanan
yang baik bagi tubuh. Setiap jenis anggur memiliki nilai zat pemakanan
yang berbeza.
Antara keberkesanan khasiat buah anggur ialah
meningkatkan pembesaran pembuluh darah, yang memberikan darah dapat mengalir
lebih mudah.
Penelitian tersebut juga ditunjukkan
ketika keadaan tubuh yang santai, dengan dinding pembuluh darah yang lebih
besar, sehingga menurunkan tekanan darah atau ketika darah mengalir melalui
semua bahagian tubuh dengan tekanan yang tinggi. Hal ini bermanfaat
dalam peningkatan oksigen dan nutrisi ke sel-sel tubuh.
Buah anggur merah menyediakan sumber
vitamin yang baik untuk menjaga kesihatan tubuh. Setiap satu hidangan anggur
merah, memberikan sekitar 16 mg vitamin C, sekitar 27 peratus dari keperluan
harian.
Jumlah vitamin lain juga ditemui seperti 22
mcg vitamin K (sekitar 28 peratus dari nilai diet harian), 0,4 mg thiamin (27
peratus dari nilai harian), vitamin E, vitamin A, asam pantotenat, vitamin B-6,
folat, beta karoten dan alpha karoten
Vitamin membantu fungsi proses tubuh
berjalan dengan benar yang akan mengurangi risiko masalah kesihatan tertentu.
Manfaat buah anggur kaya akan
sejumlah mineral penting. Setiap 1 hidangan anggur merah menyediakan
mineral seperti 288 mg kalium, 0,2 mg tembaga, 0,1 mg mangan dan 0,5 zat besi.
Anggur merah juga mengandungi beberapa
mineral seperti kalsium, magnesium, zink dan selenium.
Buah anggur yang dijadikan sebagai jus
anggur, memberikan manfaat mengoptimunkan kekuatan fikiran.
Khasiat anggur juga terbukti berkesan
melindungi tubuh daripada radiasi dan berfungsi sebagai antikanser.
Kandungan antioksidan yang kuat dapat membantu
sel-sel dan organ menyingkir asid urik dan racun lainnya dari tubuh.
Khasiat anggur:
- Mengurangkan masalah sakit kepala.
- Mengatasi sembelit
- Antibakteria dan antivirus
- Mengurangkan masalah asma dan sesak nafas
- Mengatasi masaalah katarak
- Mengurangkan risiko kanser payudara
- Mengurangkan serangan penyakit jantung.
- Mengurangkan masalah sakit buah pinggang.
- Sumber tenaga
- Membantu awet muda.
Penanaman anggur dikatakan setua tamadun dunia. Ahli arkeologi mempunyai bukti penanaman anggur pada tamadun dahulu, iaitu 6500 Sebelum Masihi, di tempat yang kini dikenali sebagai Georgia, Azerbaijan dan Armenia.
- Mengurangkan masalah sakit kepala.
- Mengatasi sembelit
- Antibakteria dan antivirus
- Mengurangkan masalah asma dan sesak nafas
- Mengatasi masaalah katarak
- Mengurangkan risiko kanser payudara
- Mengurangkan serangan penyakit jantung.
- Mengurangkan masalah sakit buah pinggang.
- Sumber tenaga
- Membantu awet muda.
No comments:
Post a Comment