Jagung
yang digunakan untuk diproses menjadi dedak ayam adalah dari jenis jagung
bijian. Ia jauh berbeza dengan jagung yang kita makan iaitu dikenali jagung
manis.
Penggunaan
jagung manis tidak sesuai untuk ternakan. Penghasilan dedak ayam di seluruh
dunia hanya menggunakan jagung bijian sebagai bahan utama selain campuran bahan
lain.
Seperti
ruminan iaitu lembu, kerbau dan kambing, ayam juga kena makan dedak jagung
bijian kerana lebih sesuai dari segi kesihatan dan tumbesaran.
Penanaman
jagung bijian masih baharu di negara kita. Ia mula diperkenalkan pada tahun
2016 secara tanaman berskala besar di Kedah. Program itu kemudian dilaksanakan
di Terengganu pada 2017 dengan matlamat agar Malaysia tidak perlu lagi
mengimport jagung bijian.
Malangnya
projek mega itu dibatalkan apabila Pakatan Harapan berkuasa pada 2018 dengan
alasan kononnya pembaziran duit rakyat tanpa difikirkan kesan jangka panjang.
Pada
peringkat awal usaha penanaman jagung bijiran di negara kita berdepan dengan
cabaran besar dan kos yang besar. Namun, diyakini projek berkenaan boleh
berkembang baik dengan bertambahnya pengalaman dan kajian berkaitan dengannya.
Dijangkan
tempoh sekurang-kurangnya 10 tahun diperlukan untuk menstabilkan industri
penanaman jagung bijian di negara kita, sehingga mampu menghasilkan sebahagian
besar jagung bijian untuk penghasilan dedak ayam dengan harga lebih rendah
berbanding mengimportnya dari luar negara.
Masa
lama diperlukan kerana bukan sahaja ingin menghasilkan input, tetapi juga hendak
memastikan kualiti input itu memenuhi kehendak pasaran serta industri.
Kini
terdapat tujuh varieti jagung bijian ditanam di 10 ladang seluruh Malaysia
ketika ini, iaitu GWG 111, GWG 888, GWG 5006, P 4546, KWS 8933, Pasific 339 dan
Goldconda709.
Jagung
bijian adalah bahan utama dalam rumusan makanan haiwan iaitu sekitar 50 hingga
60 peratus. Secara keseluruhan, Malaysia mengimport 4.01 juta tan makanan
ternakan pada 2020 bernilai RM6.15 bilion, dengan separuh daripadanya
membabitkan dua juta tan jagung bijian bernilai RM1.73 bilion.
Malaysia
menyasar mengeluarkan 600,000 tan jagung bijirin untuk makanan ternakan dalam
tempoh 10 tahun lagi, sekali gus mengurangkan 30 peratus daripada pergantungan
import.
Susulan
usaha ini, ia dijangka berupaya mengawal harga ayam dan telur apabila penternak
tempatan sering menggunakan alasan bahawa antara faktor kenaikan harga adalah
disebabkan harga makanan ternakan yang melambung.
Ketika
ini, Malaysia mengimport hampir 100 peratus jagung bijian atau kira-kira dua
juta tan setahun dari negara seperti Argentina, Brazil dan Amerika Syarikat
(AS).
Jabatan
Pertanian mula melaksanakan penanaman jagung bijian bagi makanan haiwan melalui
projek rintis sejak 2018 hingga tahun ini. Sehingga kini, kawasan seluas 280
hektar tanaman jagung bijian di Perlis, Kedah, Pahang, Perak dan Sarawak dibuka
dengan pembabitan kira-kira 50 usahawan tani dan syarikat swasta.
Pada
tahun ini, selain meneruskan penanaman jagung bijian ini di kawasan sedia ada,
jabatan itu juga membuka kawasan baharu, manakala tahun depan akan memasuki
fasa pengukuhan dan menuju ke arah usaha untuk menghasilkan 30 peratus
keperluan jagung bijian dalam negara.
No comments:
Post a Comment