Rakyat
Kelantan mesti kenal kuih putu halba. Ada orang panggil kuih dalam kain kerana
dibungkus dalam kain semasa dikukus.
Tidak
kisah sama ada nama putu halba atau kuih dalam kain, hakikat yang nyata ialah
ia hanya timbul pada musim tengkujuh.
Putu
halba yang diperbuat daripada ubi kayu parut dicampur dengan halba dan intinya
daripada gula melaka atau nise keret menjadi fenomina setiap musim banjir.
Putu
halba dimakan dengan kelapa muda parut yang dicampurkan sedikit garam dan gula.
Amat sedap dimakan ketika masih panas atau baru dimasak.
Jika
disimpan lama, ia akan menjadi keras dan tidak sedap lagi dimakan, berbanding
ketika masih panas yang masih lembut.
Namun,
sekarang ramai yang mengadu rasa putu halba sekarang tidak lagi seperti dahulu.
Rasanya dikatakan semakin 'hambar' dan tidak lagi menggambarkan rasa yang memikat
seperti dahulu.
Antara
punca berlaku keadaan tersebut ialah berkaitan ubi yang menjadi bahan utama membuat
putu halba. Kebanyakan ubi yang digunakan sekarang tidak lagi 'segar'. Sebaliknya
menggukan serbuk atau ubi kayu yang telah diproses dan dikeringkan lama.
Penggunaan
ubi kayu proses menjadi rasanya tiada keaslian. Kurang gebu dan rasa kering.
Sekarang
payah hendak dapat penjual putu halba yang memarut dan mengering sendiri ubi kayu.
Sebaliknya, lebih mudah didapati dengan membeli ubi kayu kering yang diproses. Ubi
kayu diproses dalam bentuk yang lebih halus dan kering sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment