Ayam belanda merupakan
sejenis ayam dari keluarga burung yang diberi nama saintifik sebagai Meleagris
gallopavo (Wild turkeys) iaitu dari keluarga Phasianidae. Ayam belanda ini ada
dua spesis dan dipercayai natif dari benua Amerika Utara (M. gallopavo) dan
spesis M. ocellata berasal dari kawasan Amerika Tengah.
Ayam belanda agak asing di
negara kita. Ayam yang berukuran besar ini jarang dipelihara di negara kita.
Ukuran yang besar dan agak bengis menyebab binatang yang suka menegakkan bulu
seperti burung merak ini tidak banyak dipelihara.
Bagaimanapun, penternakan
ayam belanda secara ladang ada diusahakan di Malaysia biarpun dalam skala
kecil. Penternakan ayam belanda diusahakan penternak bagi memenuhi permintaan
terhadap ayam belanda yang semakin tinggi.
Ayam belanda biasanya mendapat
permintaan tinggi atau meningkat setiap kali tiba musim perayaan Krismas. Ayam
belanda biasanya menjadi hidangan sambutan makan malam yang meriah dengan
kehadiran kaum keluarga yang berkumpul untuk meraikannya bersama-sama.
Hidangan ayam belanda juga
begitu ikonik apabila ia dihidangkan di meja hidangan, terutama apabila ia
dimasak seekor penuh.
Ayam belanda juga mendapat
permintaan tinggi pada musim perayaan Deepavali. Kini orang Melayu juga
terikut-ikut untuk menjadikan menu hidangan ayam belanda ketika sambutan
Aidulfitri mahupun Aidiladha.
Nama ayam belanda bukan
kerana ia berasal dari Belanda atau banyak diternak di negara berkenaan. Ayam
belanda dikatakan berasal dari benua Amerika Selatan dan Amerika Utara.
Nama "ayam
belanda" dipercayai ada kaitan kerana dibawa oleh Belanda sekitar abad
ke-17. Bagaimanapun, dikatakan ayam belanda itu bukan dibawa terus dari
Belanda, tetapi dari India yang mana pedagang Belanda singga di India dan
kemudian membawanya ke Nusantara, khususnya Indonesia.
Sebab itu di Indonesia ayam
belanda lebih dikenali sebagai ‘kalkun’ iaitu dari perkataan Belanda ‘kalkoen’
hasil penyingkatan perkataan “Calicut-hoen” iaitu "ayam kolkata"
hasil tempat ayam belanda ini diperoleh semasa berdagang di India.
Selain itu, ayam belanda
juga mengenalinya sebagai ayam piru yang dikaitkan dengan nama Peru hasil
perkenalan oleh orang-orang Portugis melalui nama “gallo do Peru” atau
“gallinhas de Peru”.
Ayam belanda betina lebih
kecil dan warna bulu kurang berwarna-warni dibandingkan ayam belanda jantan.
Seekor ayam belanda hidup
kini dijual pada harga RM25 sekilogram manakala yang diproses pula RM35
sekilogram.
Ayam belanda tempatan
biasanya dipasarkan selepas tujuh bulan usia ayam itu dan berat dia boleh cecah 6 kilogram.
Bagaimanapun, ayam belanda import biasanya dipasarkan selepas usia satu bulan.
Sebab itu, ayam belanda tempatan rasa lebih sedap dan pejal.
Ayam belanda ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Paruh ayam belanda tidak bergigi. Bulunya mempunyai pelbagai warna bergantung kepada spesis dan baka. Ayam belanda berwarna putih adalah jenis hibrid. Jumlahnya masih kurang diternak.
Pembiakan ayam belanda
seperti jenis ayam lain boleh dibiakkan dalam dua cara sama ada biar ayam
belanda mengeram sendiri atau kita perlu menggunakan alat pengeraman elektrik.
Ayam belanda boleh dimasak
dengan berbagai menu dan resepi. Selain daripada dipangang berempah (roasted),
kita boleh juga masak rendang, goreng berempah, dibuat sate, masak kari, buat
sup ayam, soto dan banyak lagi.
Ayam belanda ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Paruh ayam belanda tidak bergigi. Bulunya mempunyai pelbagai warna bergantung kepada spesis dan baka. Ayam belanda berwarna putih adalah jenis hibrid. Jumlahnya masih kurang diternak.
No comments:
Post a Comment