Buah kundang juga dikenali dengan beberapa
nama seperti buah setar, buah temia, buah rembunia, buah kemior dan buah
ghemia.
Nama saintifik buah kundang ialah Bouea
macrophylla dari family Anacardiaceae. Pokok ini tumbuhan asal Malaysia dan di
kebanyakan negara Asia.
Mungkin kerana bijinya berwarna ungu ia
dipanggil buah kundang. Ada juga yang menyebut warna ungu itu warna biji
kundang. Betullah tu, biji dia memang warna kundang pun.
Pokok buah kundang berkanopi besar yang boleh mencecah ketinggian sehingga 18 meter. Boleh dibiak menggunakan biji benih atau cantuman mata tunas. Pokok kundang ada dua jenis mengikut ukuran duannya iaitu berdaun kecil dan besar.
Pembiakan menggunakan biji benih memakan
masa 6-8 tahun untuk berbuah dan 4-5 tahun jika dibiak menggunakan mata tunas.
Buah kundang berbentuk bulat hingga lonjong
berwarna hijau ketika muda dan bertukar kepada warna kuning atau orange apabila
matang.
Buah kundang kaya dengan serat dan berjus
dan dimakan segar bersama kulitnya sekali apabila matang dengan rasa
masam-masam manis bergantung kepada varieti.
Buah yang muda juga digemari dan dimakan
segar tetapi agak masam, namun lebih enak dicampur dengan sambal belacan,
ditambah dalam rojak atau dijadikan jeruk. Daun muda pokok buah kundang juga
boleh dijadikan ulam.
Buah kundang berukuran 3-4 cm dan terdapat
satu biji yang berwarna purple atau disebut warna ‘biru biji kundang’ yang juga
boleh dimakan. Buah kundang kaya dengan kandungan Vitamin A, C dan serat.
Apa yang pasti buah kundang tergolong dalam
kategori buah nadir yang jarang ditemui lagi kini di Malaysia, tetapi bagi
negara Thailand buah ini telah mula dikomersilkan dengan menonjolkan varieti
yang buah lebih besar dan manis, serta cepat berbuah.
Pokok buah kundang berkanopi besar yang boleh mencecah ketinggian sehingga 18 meter. Boleh dibiak menggunakan biji benih atau cantuman mata tunas. Pokok kundang ada dua jenis mengikut ukuran duannya iaitu berdaun kecil dan besar.
No comments:
Post a Comment