Kuih agar-agar
diperbuat daripada agar-agar. Agar-agar dalam dialek Kelantan dipanggil bledo.
Kuih agar-agar macam-macam jenis dihasilkan dengan macam-macam campuran untuk
menghasilkan rasa yang berbeza.
Salah satu
agar-agar yang banyak dihasilkan ialah agar-agar santan pandan. Jom siapa yang
berminat boleh buat sendiri. Mudah dan pasti menjadi.
Bahan-bahan
- 1 peket agar-agar tali (20 gram)
- 1 cawan gula (ikut nak manis mana)
- 4 cawan air
- 1 1/2 cawan air pandan (5 helai daun pandan)
- 1 kotak kecil santan
- 1 biji telur
- Secubit garam
Cara-cara
penyediaan:
- Masak agar-agar tali bersama air sehingga hancur
- Masukkan gula
- Masukkan air pandan
- Dalam mangkuk lain godak santan, telur dan garam
- Masukkan dalam periuk agar-agar
- Biarkan mendidih membuak jangan kacau selalu (kalau selalu kacau akan jadi kurang berbintil)
- Basahkan bekas atau loyang kemudian tuang agar-agar
- Biarkan keras
Teks dan gambar - internet
- 1 peket agar-agar tali (20 gram)
- 1 cawan gula (ikut nak manis mana)
- 4 cawan air
- 1 1/2 cawan air pandan (5 helai daun pandan)
- 1 kotak kecil santan
- 1 biji telur
- Secubit garam
- Masak agar-agar tali bersama air sehingga hancur
- Masukkan gula
- Masukkan air pandan
- Dalam mangkuk lain godak santan, telur dan garam
- Masukkan dalam periuk agar-agar
- Biarkan mendidih membuak jangan kacau selalu (kalau selalu kacau akan jadi kurang berbintil)
- Basahkan bekas atau loyang kemudian tuang agar-agar
- Biarkan keras
No comments:
Post a Comment