Teh
hijau merupakan antara minuman paling berkhasiat. Kebaikan teh hijau bukan
sahaja menambah fungsi otak malah membantu membakar lemak, menurunkan risiko
kanser dan banyak lagi.
Cara
paling baik minum teh hijau ialah tanpa gula sebagai minuman utama setiap hari
untuk kesihatan optimum. Elakkan juga minum teh hijau bercampur susu boleh
mengurangkan kesan antioksidan teh hijau.
Antara
10 huraian khasiat teh hijau:
1
Mengandungi kompaun bioaktif
Terdapat
banyak kompaun bioaktif dalam daun teh yang membawa kepada minuman yang
mempunyai banyak kandungan zat penting makanan.
Teh
hijau mengandungi banyak polyphenol seperti flavonoids dan catechins yang
berfungsi sebagai antioksidan yang kuat.
Bahan
tersebut boleh mengurangkan pembentukan radikal bebas dalam badan, melindungi
sel-sel dan molekul daripada dirosakkan oleh radikal bebas.
Radikal
bebas bertanggungjawab dalam proses penuaan badan dan menjadi seseorang awet
muda.
2
Memperbaiki fungsi otak
Bahan
yang menjadikan anda cergas adalah perangsang semula jadi dalam teh hijau iaitu
kafein.
Kandungan
kafein dalam teh hijau tidaklah setinggi kafein dalam kopi. Bagaimanapun, ia
sudah mencukupi dan tidak menyebabkan ketagihan seperti minum kopi.
Apa
yang kafein lakukan adalah menghalang pengeluaran adenosine iaitu
neutotransmitter pembantut. Cara ini meningkatkan aktiviti neuron dan juga
neurotransmitter perangsang iaitu dopamin dan norepinaphrine.
Kajian
terhadap kafein menunjukkan ia boleh mengawal mood, kelakuan, tindakan pada
masa dan ingatan.
Teh
hijau juga mengandungi L-theanine yang boleh sampai ke otak, mengurangkan stres
dan kebimbangan.
Kombinasi
rendah kafein dan L-theanine meningkatkan fungsi otak. Ramai juga yang berasa
lebih bertenaga dan produktif selepas minum teh hijau.
3
Pembakaran lemak badan, kecergasan fizikal
Banyak
suplemen pembakar lemak menambah teh hijau di dalamnya. Ini adalah kerana
kajian terhadap manusia menunjukkan teh hijau boleh meningkatkan pembakaran
lemak dan kadar metabolisme badan.
4
Antioksidan mengurangkan risiko beberapa kanser
Teh
hijau adalah sumber antioksidan yang tinggi, justeru, membantu mengurangkan
beberapa jenis kanser. Kajian daripada meta-analysis menunjukkan wanita yang
minum teh hijau mempunyai risiko kanser payudara 22 peratus rendah wanita lain.
Satu
kajian mendapati lelaki yang kerap minum teh hijau mendapat kanser prostat
kurang 48 peratus berbanding lelaki lain.
Kajian
terhadap 69,719 wanita China yang minum teh hijau mendapati mereka kurang
mendapat kanser usus sebanyak 57 peratus.
5
Kurangkan risiko nyanyuk, parkinson
Teh
hijau mempunyai kesan menjaga otak dan mengurangkan risiko penyakit nyanyuk dan
parkinson.
6
Membunuh kuman
Catechines
dalam teh hijau juga mempunyai kesan biologikal. Kajian menunjukkan ia boleh
membunuh bakteria, menghalang virus daripada membiak seperti virus influenza
juga mengurangkan risiko jangkitan kuman.
Kajian
mendapati catechins menghalang pembiakan mutan bakteria sterptococcus yang
selalunya menyebabkan kerosakan gigi. Ia juga mengurangkan bau mulut!
7
Kurangkan risiko kencing manis
Kajian
menunjukkan teh hijau menurunkan sensitiviti insulin dan paras gula dalam
darah. Satu kajian di Jepun mendapati mereka yang minum teh hijau mempunyai
risiko kurang mendapat kencing manis sebanyak 42 peratus.
8
Kurangkan risiko penyakit jantung
Teh
hijau boleh mengurangkan kolestrol dan triglycerides peminum. Ini boleh
menurunkan risiko penyakit jantung.
Ia
juga meningkatkan keupayaan antioksidan darah. Ini membantu melindungi partikel
LDL kolesterol daripada proses pengoksidanan yang membawa kepada sakit jantung.
Kesan
tersebut berupaya membantu peminum teh hijau daripada bahaya sakit jantung
sebanyak 31 peratus.
9
Bantu kurus
Teh
hijau meningkatkan kadar metabolisme badan yang membantu untuk kurus. Beberapa
kajian menunjukkan teh hijau menurunkan lemak badan terutamanya pada bahagian
perut.
10
Panjang umur
Kajian
terhadap 40,539 orang dewasa di Jepun menunjukkan mereka yang minum teh hijau
lima cawan sehari mempunyai umur yang lebih panjang daripada mereka yang tidak
minum teh hijau.
No comments:
Post a Comment