Cendawan
atau dalam dialek Kelantan dipanggil kulat terdapat banyak jenis. Salah satu kulat
yang terkenal ialah kulat sisir atau juga dikenali kulat kukur.
Kulat
sisir lazimnya ditemui pada batang pokok kayu mati. Ia tubuh di bahagian kulit pokok
kayu mati kerana mudah menyerap pemakanan. Kulat sisir banyak tumbuh selepas
hujan.
Kulat
sisir tidak tahan lama jika dibiarkan di tempat ia tumbuh. Ia akan rosak
selepas beberapa hari ‘mekar penuh’. Keadaan itu dalam dialek Kelantan
dipanggil malo iaitu keadaan rosak atau layu selepas matang.
Jadi,
kulit sisir perlu terus dipungut atau dicabut dari tempat asalnya. Untuk dapat
disimpan lebih lama, ia perlu dijemur atau dikeringkan. Kalau sudah betul-betul
kering ia boleh disimpan sehingga 6 bulan dan lebih mengikut cara penyimpanan.
Kulat sisir bukan sahaja sedap dimakan sama ada digoreng atau digulai, tetapi juga mempunyai
khasiat nutrisi dan perubatan yang tinggi berbanding cendawan lain antaranya
kulat butang, enoki dan tiram.
Kulat sisir mengandungi schizophyllan iaitu sejenis ramuan di dalam ubat antibarah
khususnya barah serviks. Ia bertindak meningkatkan sel imun bagi membunuh sel
barah, virus atau kuman yang menyerang badan.
Ia
juga mengandungi sebatian antioksidan yang kuat seperti selenium, asid
protocatechuic, ergotheionene dan sebatian fenolik yang diperlukan bagi
menyingkir toksik dalam badan selain kaya dengan protein, karbohidrat,
magnesium dan vitamin D.
No comments:
Post a Comment