Perusahan
Laksa Beris merupakan sebuah perniagaan perusahaan makanan tradisional yang
berasaskan Industri Kecil & Sederhana (IKS).
Perniagaan ini diusahakan
secara turun temurun dan ideal perniagaan ini tercetus oleh Tok Mek Chu yang berasal
dari China.
Disebabkan
Tok Mek Chu berbangsa Cina, orang Melayu tidak berminat untuk membeli barangan
yang dibuat oleh beliau. Perniagaan beliau tidak mendapat keuntungan dan
sambutan dari penduduk.
Maka
beliau menyerahkan perniagaan beliau kepada sahabat baiknya, Tok Yoh Samad. Tok
Yoh Samad telah mengusahakan perniagaan tersebut sejak 1986. Alhamdulillah,
perniagaan itu telah mendapat sambutan.
Selepas
Tok Yoh Samad meninggal, perniagaan tersebut telah diteruskan oleh generasi
beliau turun temurun hingga kini. Perniagaan ini bukan sahaja terkenal di
negeri Kelantan, malahan telah keseluruh negeri mendapat sambutan.
Pada
2009, pengusaha Laksa Beris telah membuka sebuah kilang yang besar dan separuh
pengoperasian kilang telah menggunakan teknologi moden dalam operasi
pemperosesan laksa.
Selain
laksa, kilang ini juga menghasilkan laksam atas permintaan pelanggan beliau.
Penjualan
dibuat secara runcit, borong dan juga set lengkap (laksa + ulam + kuah +
sambal).
Laksa
yang dihasilkan tahan lama dan tidak mudah basi. Kuah laksa juga lemak menepati
selera pelanggan menjadi igauan pelanggan.
No comments:
Post a Comment