Sayur
dan ulam kaya khasiat. Antara sayur yang perlu beri perhatian kerana kaya
khasiat ialah bendi.
Bendi
mempunyai khasiat yang banyak iaitu tenaga, protein, lemak, karbohidrat, serat,
kalsium, fosforus, besi, natrium, beta karotena, vitamin B1, B2, niasin, dan
Vitamin C.
Biasanya
bendi dimasak kari selain dibuat singgam atau dicampurkan dalam masakan lain
seperti gulai ikan dan daging.
Bendi
muda juga amat sesuai dijadikan ulam dicicah dengan budu dan belacan.
Khasiat
buah kacang bendi:
-
Membantu perkembangan otak, menguatkan daya ingatan
- Menyembuhkan kudis dan bisul
- Rawatan sakit kerongkong
- Menyejukkan dan melembutkan kulit.
- Mencuci hati.
- Menstabilkan kandungan gula dalam darah.
- Membantu melicinkan bahagian dalam usus besar.
- Rawatan kencing manis.
- Membantu memudahkan proses bersalin.
- Membantu mengelakkan sembelit.
- Membantu pertumbuhan bakteria baik dalam saluran usus.
- Mengatasi murung, keletihan atau rasa tidak sihat.
- Membantu merawat ulcer
- Mengurangkan kekejangan pada sendi.
- Beralkali membantu menutralkan asid dalam badan.
- Membantu mengurangkan masalah penghadaman.
No comments:
Post a Comment