Durian
diminati kerana rasa sedap dan aroma memikat, serta kaya khasiat. Musim durian
ditunggu peminat untuk menikmati raja buah itu. Terdapat jenis durian mendapat
permintaan tinggi seperti raja kunyit dan penggemarnya sanggup membayar harga
mahal untuk mendapatkannya.
Antara kebaikan atau khasiat durian ialah:
- Menjaga
kesihatan kulit kerana mengandungi Vitamin C yang berfungsi sebagai antioksidan dan antipenuaan.
-
Mengandungi unsur kuprum yang dapat menjaga kesihatan kelenjar tiroid.
-
Mengatasi anemia kerana mengandungi folat atau Vitamin B9 yang diperlukan untuk
menghasilkan sel darah merah,
-
Meredakan stres dan mengatasi kemurungan kerana kaya dengan Vitamin B6.
-
Mengatasi sembelit disebabkan isi durian banyak mengandungi serat.
-
Mengatasi migrain dibantu oleh kewujudan riboflavin atau Vitamin B2.
-
Kaya dengan potasium dan kalsium sehingga baik untuk kekuatan tulang dan
sendi.
-
Menjaga nafsu makan kerana banyak mengandung thiamin atau Vitamin B1.
Durian
terdapat banyak varieti. Untuk mudah dikenali dan rekod, Jabatan Pertanian
mendaftarkan varieti durian di bawah huruf 'D'.
Jadi
semua varieti durian yang didaftarkan dengan Jabatan Pertanian bermula dengan D
dan diikuti nombor. Nombor itu tidak menunjukkan bilangan atau jujukan
didaftarkan. Antara varieti telah didaftarkan ialah D24, D123 dan D197.
Terkini,
antara varieti terkenal ialah D197 selain D24 yang lebih dahulu dikenali. Durian
varieti D197 didaftar atas nama Raja Kunyit. Namun kini ia lebih dikenali
Musang King. Durian ini banyak ditanam di kawasan Kelantan, Pahang, Johor
dan Perak.
Tidak
ada cara khusus untuk makan durian. Umumnya orang menggunakan tangan untuk
memegang ulas durian dan dimasukkan ke dalam mulut. Ini bagi memudahkan
kita terus memegang biji durian itu bagi mengasingkan isi durian dengan
bijinya.
Namun tidak semua orang boleh makan durian kerana bau yang kuat dan boleh menyebabkan rasa panas badan. Ia banyak bergantung kepada amalan atau kebiasaan. Kalau tidak biasa, memang tidak suka makan durian.
Selain
dimakan 'mentah', durian juga dimakan dengan pulut dan santan. Ia juga
dicampurkan di dalam pengat atau bubur untuk mendapat rasa dan aromanya. Selain
itu durian turut dijadikan perisa untuk aiskrim, kek, biskut, coklet dan
sebagainya.
No comments:
Post a Comment