Pisang raja merupakan salah satu spesis pisang yang ada di Malaysia. Pisang raja boleh dimakan segar dan ia lebih sedap jika digoreng. Ia juga boleh dijadikan kerepek, direbus, dibuat pengat dan dijadikan bahan untuk membuat pelbagai jenis kuih atau kek.
Nama
botani pisang raja ialah musa paradisiaca. Pisang raja tidak banyak dalam
pasaran tempatan.
Pokok
pisang raja agak besar dan tinggi dan memerlukan masa sehingga setahun setengah
untuk mengutip hasilnya.
Jenis
pisang ini juga berdepan dengan patah tandan. Jika buah sudah matang, ia boleh
diperam sehingga masak. Jika buah masih muda, elok diambil untuk dibuat
kerepek.
Buah pisang raja yang matang berwarna kuning terang dan isinya juga berwarna
kekuningan. serta beraroma.
Buah
pisang raja mudah dikopek. Budak-budak pun boleh kopek sendiri. Isinya pejal dan beraroma. Sedap dimakan dan
berkhasiat. Budak-budak pun suka.
No comments:
Post a Comment