Pulut
merupakan sejenis bijirin yang tergolong dalam kumpulan karbohidrat. Pulut
menyerupai beras namun warnanya tidak berkilat. Kandungan amilopektin (sejenis
bahan kanji bersifat melekit) yang tinggi dalam pulut menyebabkan bijirin ini
melekit apabila dimasak.
Pulut
digunakan secara meluas dalam masakan seperti bubur pulut hitam, pulut kuning,
lemang, wajik, pulut panggang dan pelbagai lagi.
Jumlah
karbohidrat bagi satu sudu makan pulut bersamaan dengan satu senduk nasi. Justeru,
bagi mereka yang menghidapi kencing manis perlulah berhati-hati dengan kuantiti
pulut yang diambil.
Pulut
tergolong dalam kumpulan karbohidrat dan mempunyai indeks glisemik (IG)
yang sangat tinggi. Indeks glisemik merujuk kepada berapa cepat makanan
yang mengandungi karbohidrat akan meningkatkan paras gula dalam darah seseorang
selepas makan makanan tersebut.
Lagi
tinggi IG makanan, lagi cepat paras gula akan naik. IG makanan diberi dari
skala 1 hingga 100. Makanan yang mempunyai IG 70 dan keatas adalah makanan
tinggi IG. Antara makanan lain yang tinggi IG ialah ubi keledek, kurma, nanas,
madu, gula dan donat.
No comments:
Post a Comment