Cendawan kukur berbentuk kulit kerang di mana ia mempunyai pangkal
yang melekat pada batang kayu dengan kuat. Warna cendawan kukur adalah kelabu
coklat keputihan bergantung kepada jenis kayu dan keadaan habitat kelilingnya.
Saiz cendawan kukur diantara 1 - 4 cm dan
tumbuh beberapa hari sebelum ianya akan menjadi 'melo' dan mati jika dibiarkan terus
di atas batang kayu. Cendawan kukur mempunyai aroma yang khusus dan enak kepada
mereka yang suka akan baunya.
Banyak laporan ada menyatakan cendawan ini
mempunyai banyak khasiat termasuk bahan 'Schizophyllan' iaitu bahan anti-tumor
dan anti kanser. Bahan ini juga meningkatkan tahap imium badan serta anti
radangan, anti-bakteria, anti-parasit dan membantu dalam melindungi hati.
Kini,
cendawan kukur sudah dikomersialkan menjadi 'tanaman' memberikan pulangan
lumayan sepanjang tahun.
Permintaan
terhadap cendawan kukur amat tinggi kerana rasanya sedap dan kaya khasiat. Kini cendawan kukur ada dipasarkan melalui
internet bagi memudahkan pembeli tidak kira di mana berada.
Penanaman
cendawan kukur menggunakan kaedah bongkah membolehkan hasilnya dituai sepanjang
tahun.
Penjagaan
cendawan kukur tidak rumit dan hanya mengambil masa selama seminggu untuk
tumbuh. Penjagaan cendawan kukur tidak serumit cendawan tiram.
Cendawan
kukur juga tidak mudah rosak dan boleh 'diawet' dengan cara dikeringkan.
Tumbuhan
ini hanya memerlukan tempat teduh dan perlu disiram antara dia hingga tiga kali
sehari. Tempat untuk menyimpannya haruslah kawasan yang redup dan
lembap.
No comments:
Post a Comment